Barkod Numarası İçin Neden İhtiyaç Duyulmuştur?
Bir üründe üretildiği ülke, stok kodu, seri numarası, üretim tarihi, personel bilgisi gibi çok spesifik özellikler bulunur. Ürünlerin satışında takibin kolay yapılabilmesi için bu bilgilerin girilmesi gerekmektedir. Ancak her seferinde bir ürünle ilgili bu kadar çok bilginin sisteme girilmesi hem karmaşaya yol açabilir, hem de oldukça zorlu bir işlemdir. Bu durum da özellikle sanayideki en önemli iş parametrelerinden biri olan zaman açısından kayıplara neden olacaktır. Böyle sorunların önüne geçebilmek, ürünlerin tanımlamalarını yapabilmek ve ürünlere bir kimlik verebilmek amacıyla barkod sistemi devreye girmiş ve global sistemde takip sağlayabilmek adına her ürüne barkot numarası verilmesi zorunlu hale getirilmiştir.

Barkod Sisteminin ve Barkod Belgesinin Sizlere Sağlayacağı Faydalar
1) Barkod sistemleri, satışta ürün hakkında ayrıntılı bilgiler sunarak büyük kolaylık sağlar. Ayrıca ürün hakkında en doğru bilgiyi almayı mümkün kıldığından, herhangi bir kullanıcı hatası oluşmasının önüne geçilebilir.
2) Barkod numaraları her ürün için spesifik olduğundan, benzer ürünler arasında meydana gelebilecek karışıklıkların önler.
3) Barkod belgesinin faydaları arasında en çok öne çıkanların başında ise, ürünlerde hızlı veri girişi yapılabilmesini sağlar. Bu durum, hem veri girişi bilgisayar ortamında online şekilde yapıldığı için en doğru bilgi en hızlı şekilde ulaştırılması gereken kişi ya da yere ulaştırılabilir, hem de iş yoğunluğu içerisinde zaman kayıpları engellenir.
4) İşçilik maliyetlerini doğrudan etkileyen barkodlama sistemi, hızlı ve doğru veri girişleri sayesinde işçilik maliyetlerini azaltmaktadır.
5) Hangi üründen ne kadar satıldığı, stok durumu, ürünü oluşturan girdiler varsa bu girdilerin durumu gibi merak edilen ve bilinmesi elzem olan pek çok sorunun cevabına hızlı şekilde ulaşmayı sağlar.
6) Ürünün üretimi için gerekli olan girdilerin kontrolünü düzenli şekilde yapabilmeyi sağladığından, üretim alanından ürünün ne zaman hangi şartlarda çıkacağını bilmek, dolayısıyla zamanında sevkiyat yapabilmek mümkündür.
7) Kalite – kontrol işlemlerinin bu sayede daha kolay ve sistemli şekilde yapılabilmesi, barkod belgesinin faydaları içindedir.
8) İş ve iş yeri verimliliğinde artışlar meydana gelir.
9) Depo yönetimi daha hızlı ve kolay şekilde yapılır.
10) Ürünün işlenmesi için üretim alanına girişten, ürünün kullanımda olduğu son tüketiciye kadarki tüm süreçlerin takibinin yapılabilmesini sağlar.
11) Ürünle ilgili herhangi bir sorun meydana geldiğinde, ürün geri çekilmesi ya da geçmişe yönelik takip sistemi kurulabilmesini sağlar.
12) Ürünle ilgili her türlü bilgiye ulaşmayı sağlamasının yanı sıra, barkod sistemi sayesinde satış istatistikleri kolayca kontrol edilebilir ve ulaşılabilirdir.
Yukarıda da açıklamaya çalıştığımız üzere barkod sistemi oluşturabilmeniz için öncelikle Dünya’da sadece firmanıza atanmış bir barkod numarasına sahip olmanız gereklidir. Bu işlem Barkod Belgesi ile sağlanır. Barkod numarasına sahip olduktan artık işletmenize barkod sistemi kurmanıza ve yönetmenize hiçbir engel yoktur. Akre Group Danışmanlık olarak barkod numarası alımı ve sektörünüz ne olursa olsun sizlere iyi bir barkod sistemi kurma konusunda ülkemizin en profesyonel firmalarından birisi olarak danışmanlık hizmeti vermekten onur duyarız. Yapmanız gereken tek şey bizimle iletişime geçmek. Makalemizi sabırla ve dikkatle okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Barkod Numarası Nasıl Alınır?
EAN barkod standardı sayesinde ürünlere bir kimlik verebilmek mümkün olduğundan, Türkiye’de de bu kodun alınması gereklidir. Barkod kodundaki bilgiler elektronik sistemde kayda girilir ve ürün dünyanın neresine giderse gitsin, barkod okuma sistemi sayesinde tüm bilgilerini alıcılara gösterir. Türkiye’de bu kodu alabilmek için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB), Milli Mal Numaralandırma Merkezi’ne başvuru yapılmalıdır.
Ülkelerin barkod numaraları sabittir ve bu sayede ürünün hangi ülkede üretildiği kolay şekilde anlaşılabilir. Türkiye’nin barkod kodu 868 ve 869’dur. Barkod kodunu oluşturan ilk 3 rakam, ürünün hangi ülkede üretildiğini gösterir. Sonraki gelen rakamlar sırasıyla firma kodu, ardından ürün numarası gelir. Son rakam ise kontrol hanesi olarak atanmıştır. Bu hane, kendinden önceki rakamların doğruluğunu kontrol etmek için eklenmiştir. 868 ve 869 barkod numarası ile başlayan barkod numaralarının alımında danışmanlık şirketimizden hizmet alabilirsiniz.